Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
12 december 2014
15 foods voor 2015
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
22 september 2015
Beste eitjes
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
18 augustus 2015
Slanke salade
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
16 november 2016
Interview Vriendin
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
27 augustus 2018