Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
9 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –