Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
4 oktober 2017
Help mij water drinken
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
12 maart 2015
Insecten als snack
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
2 juli 2016
3 x ei love you
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
1 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –