De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
10 juni 2015
Raw kokos snack
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
1 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –