Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
22 mei 2015
Smaak en kleuren
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
21 augustus 2017
Avocado risotto
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
21 januari 2023
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –