Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
2 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –