Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerde berichten
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
18 november 2018
10 kilo afvallen? Hier 9 tips
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
17 augustus 2020
Zomerkilo’s voorkomen én genieten: zo doe je dat
2 februari 2019
Wil je wat afvallen? Mindful eten kan je helpen!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
30 augustus 2015