Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
27 juni 2018
Afvallen met vet: Courgette-knoflookgratin
21 december 2017
Cravings… Wat zijn dat eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
2 juli 2014
Aan het infuus
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
12 december 2014
15 foods voor 2015
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
19 juni 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –