Keuzestress is een groeiend probleem in onze samenleving. Met het grote palet aan mogelijkheden in ons leven, de heersende sociale druk, prestatiedruk en onze FOMO en FOBO (lees hier meer over in dit artikel) krijgen we steeds meer te kampen met ongemaakte keuzes. Ja, je leest het goed: ongemaakte keuzes. We proberen namelijk óf alles tegelijk te doen óf we bevriezen en stellen uit. Daarbij ontstaan er verschillende klachten, zoals hoofdpijn, slecht slapen en piekeren die het de moeite waard maken te bekijken hoe we gemakkelijker knopen kunnen doorhakken. In dit artikel vind je dan ook 8 keuzestress tips die je hierbij helpen!

Word jij al benauwd als je in de supermarkt 50 soorten jam in het vak ziet staan? Tesco, een grote Britse supermarkt keten had dit een aantal jaar geleden al door en schrapte maar liefst een derde van zijn assortiment (van 90.000 producten naar 60.000) schrijft The Guardian. Van te veel keuze bevriest de consument en verkoop je als winkel zelfs minder. De consument wil simpel shoppen met minder keuze en meer overzicht. Met deze tips om makkelijker knopen door te hakken maak je je keuzes simpeler en overzichtelijker. Let’s get to it.

8 tips bij keuzestress

  1. We maken keuzes op verschillende manieren, zoals rationeel of met gevoel. Wanneer we keuzestress ervaren zitten we vaak vast in ons denken. Het Stresscentrum raadt aan het onbewuste zijn werk te laten doen. Slaap er een nachtje over en kijk dan hoe je je er de volgende dag over voelt.
  2. Sta eens wat vaker stil bij de vraag of deze keuze echt belangrijk is. Zo niet: durf te experimenteren en mogelijk niet voor de beste keuze te gaan, zegt Arne Roets, professor sociale psychologie aan de universiteit van Gent.
  3. Daarbij geeft Arne aan de verleiding om terug te kijken op de keuze die je gemaakt heeft weinig zin heeft. Je kwelt jezelf ermee en het is niet behulpzaam. Op deze manier is namelijk je keuzeproces nooit echt over. Wellicht heb je niet de beste keuze gemaakt, maar is deze goed genoeg. Leer dus genoegen te nemen met ‘goed genoeg’.
  4. Bij moeilijke keuzes is het behulpzaam om scenario’s te maken. Zo visualiseer je de gevolgen als je een bepaalde weg inslaat. Stel je heel gedetailleerd een dag in je leven voor als je voor optie A gaat en doe hetzelfde voor optie B. Volgens stressconsultant Sandra Sanders is dit zeer behulpzaam.
  5. Besef je dat de perfecte keuze niet bestaat, schrijft Jelle Hermus van online platform SoChicken. Je weet namelijk de toekomst en dus de uitwerking van je keuze niet. Daarbij is je keuze de beste keuze niet meer als het je zoveel tijd en energie kost tot een besluit te komen.
  6. Geef jezelf een deadline, schrijft Albert Sonnevelt op zijn blog. 100% zeker zijn van je zaak lukt bijna nooit, dus beperk de tijd die je besteed aan een keuze.
  7. Kiezen is voorkeur hebben voor of prioriteit geven aan een optie. Wanneer je niet kunt kiezen zijn alle opties goed. Alle opties zijn belangrijk en daarmee zijn dus ook allemaal onbelangrijk, geeft Albert Sonnevelt ook aan. Goed om in gedachten te houden dus!
  8. Leg jezelf beperkingen op, schrijft Barry Schwartz in zijn boek ‘The Paradox of Choice’. Spreek bepaalde criteria met jezelf af en houd je daaraan. Op die manier vallen er al heel veel opties af en maak je kiezen makkelijker.

Stop dus vandaag nog met energie verspillen en hak die vervelende knoop door! Aan welke keuzestress tips had jij het meest?

Meer lezen over keuzestress?

Wil je weten hoe keuzestress ontstaat of wat de termen FOMO en FOBO betekenen? Lees dan dit artikel waarin deze termen worden uitgelegd. Mocht je meer willen weten over het maken van de juiste keuzes van een goede toekomst, lees dan dit artikel eens door.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten