Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
3 december 2015
Ontgif je groenten
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
30 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –