Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
22 september 2015
Beste eitjes
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
12 maart 2015
Insecten als snack
12 september 2017
Recept: good for the brains food
16 november 2016
Interview Vriendin
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
29 oktober 2018