In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
12 september 2017
Recept: good for the brains food
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
17 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –