Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerde berichten
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
12 december 2014
15 foods voor 2015
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
1 januari 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
11 juni 2016
2 x zomerse vis gerechten
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
21 december 2015