Het kan zijn dat je potje vitamine D in je lichaam op is. Je bent moe, wordt sneller ziek en snakt naar zon. Oftewel we snakken naar Vitamine D. Zo zorg je dat je lichaam er weer genoeg van heeft.
Vitamine D is erg belangrijk omdat het botontkalking tegengaat, zorgt voor sterkte botten en tanden, een goed evenwicht en je spierkracht behoudt. Daarnaast verkleint deze vitamine ook het risico op ziektes, zoals diabetes en kanker. Bovendien krijgen we in Nederland vaak niet genoeg binnen doordat we te weinig zon uren hebben.
Extra dosis vitamine D in de winter
In de winter is het sowieso al lastig om aan je dosis te komen doordat de zon weinig schijnt. Er wordt namelijk aanbevolen om dagelijks een kwartier tot half uur in de zon te lopen met onbedekte handen en hoofd om je vitamine D op peil te houden. Dat gaat lastig als de zon niet schijnt én het te koud is om zonder handschoenen of muts naar buiten te gaan. Daarom nemen veel mensen een extra dosis vitamine. Een goed idee! Zeker als je zwanger bent, ouder dan 50, een hoofddoek draagt of een getinte huid hebt. Dan loop je namelijk een nog groter risico op een tekort aan vitamine D.
Zorg voor voldoende vitamines
Maar hoe zorg je dan voor een extra dosis van deze vitamine? Heel simpel, door bepaalde producten te eten en een vitaminesupplement of -druppels in te nemen. Vitamine D zit echter over het algemeen maar in kleine hoeveelheden in producten. Nu is niet iedereen fan van vitaminesupplementen of druppels, maar als het om deze vitamine gaat, kom je er helaas niet echt onderuit.
Vitaminesupplement en vitaminevoedsel
Uit onderzoek blijkt dat maar een derde deel van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D wordt opgenomen uit je eten. De overige twee derde deel haalt het lichaam uit zonlicht. Als dit zonlicht uitblijft is het dus noodzakelijk om een vitaminesupplement of -druppels in te nemen. Daarnaast kun je vitamine D ook vinden in:
- vette vis
- vlees
- eieren
- roomboter
Vette vis bevat in verhouding tot de rest van de voedingswaren de meeste vitamines. Vlees en eieren bevatten het wel, maar een heel stuk minder dan in vis.
Let op de dosering
Waar moet je op letten bij het kopen van dit soort producten? Het belangrijkste is om te kijken hoeveel microgram er op de verpakking staat. De Gezondheidsraad adviseert om 10 microgram per dag in te nemen. Voor ouderen boven de 70 is dit zelfs 20 microgram. Dit komt omdat er onder ouderen veel tekort is aan vitamine D. Verpakkingen kunnen nog wel eens van elkaar verschillen. De aanbevolen 10 microgram komt overeen met 10 µg of mcg of 400 IE op de verpakking. IE staat voor Internationale Eenheden.
Dagelijkse hoeveelheden
Er wordt nog steeds veelvuldig onderzoek gedaan naar vitamine D. Zo adviseren ze in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland om dagelijks 20 microgram van deze vitamine binnen te krijgen, omdat een hogere dosis voor nog meer voordelen van de gezondheid zou leiden. Een vitamientje om in de gaten te houden dus.
Kortom
Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, vooral in de wintermaanden. Dus probeer vooral vette vis, roomboter te gebruiken bij het koken. Voor een goede opname van vitamine D in het lichaam zijn vitamine supplementen een goede toevoeging om aan de juiste dosis vitamine D te komen. Zo kom je de dag door met een betere weerstand en sterkere botten en spieren.
Tekst: Peter Hofman voor Vivonline
Gerelateerde berichten
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
10 juli 2015
Voeding met Viv
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
2 januari 2020
Bananen mug cake, uit mijn boek ‘Gezonder met Viv’
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
9 juni 2016
Rode linzensoep
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
13 april 2017