Hoe vaak hoor je het niet: “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”, of “Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar”. Men wil hiermee zeggen dat het ontbijt vooral niet overgeslagen mag worden, omdat het je spijsvertering zou activeren en dat het de grootste maaltijd van de dag mag zijn.
Spijsvertering
Onze spijsvertering start inderdaad al bij het kauwen (malen) van ons voedsel. Het wordt vermengd met speeksel, dat vol zit met spijsverteringsenzymen. Maar afgezien van de werking van je spijsverteringsstelsel, is het belangrijker om uit te leggen wat de ideale omstandigheden voor je lijf zijn om dit te kunnen volbrengen. Ter verduidelijking beginnen we met een klein stukje fysiologie.
Zenuwstelsel
Er zijn twee zenuwstelsels actief in het menselijk lichaam en één daarvan (het autonome zenuwstelsel) is weer onder te verdelen in twee systemen: het sympathische en het parasympathische. Kort gezegd zorgt het sympathische zenuwstelsel voor actie en het parasympathische zenuwstelsel voor rust en herstel. Het spijsverteringssysteem valt onder het parasympathische en kan dus vooral zijn werk doen als jij het zelf rustig aan doet.
Ontbijten en gáán
Kun je je nu voorstellen wat er in je lichaam gebeurt als jij ‘s ochtends gaat ontbijten, misschien nog terwijl je de kinderen aankleedt, de broodtrommels vult, mascara op doet en gelijk daarna de deur uitrent naar je werk? Het parasympathische zenuwstelsel voor rust en herstel kan dan alles behalve goed zijn werk doen.. Jouw sympathische deel staat juist vol AAN! En dit houdt in dat de darmen niet echt lekker aan de slag kunnen met al het (hopelijk wel) gezonds wat jij er zojuist in hebt gestopt.
Dit geldt natuurlijk ook voor de andere maaltijden die je niet rustig nuttigt en waarna je ook niet de tijd neemt om alles ‘te laten zakken’. Maar omdat je na je ontbijt nog een hele dag te gaan hebt, is het belangrijk om nog eens goed na te denken over hoe jij de dag start.
Evolutie
Laten we ook nog even kijken naar de evolutie. Er wordt niet voor niets vaak gekeken naar hoe het er vanaf zo’n 200.000 jaar geleden aan toe ging. Onze genen zijn namelijk nauwelijks veranderd, onze omgeving des te meer. In de oertijd had je geen blender voor een smoothie of een koelkast om je overnight oats uit te halen. Je moest er eerst op uit (actie), waarna je de tijd nam (rust) om de gevonden bessen e.d. te nuttigen. De zwaardere kost (vlees) werd pas aan het einde van de dag gegeten, na het jagen, waardoor het de hele nacht de tijd had om te verteren.
En nu?
Is ontbijten voor jou noodzakelijk? Als jij je lekker voelt bij een snel ontbijt, houd dit er dan vooral in, want anders levert het je alleen maar stress op (en daar knapt uiteindelijk niemand van op). Heb je de mogelijkheid om er wat meer tijd voor te nemen, dan is dit voor je lijf in elk geval een gezonde keuze. Maar heb jij ’s ochtends eigenlijk geen trek in eten, maar doe je het ‘omdat men zegt dat het goed voor je is’, luister dan lekker naar je gevoel en eet wat later. Het gaat er uiteindelijk om dat je de voor jou benodigde dagelijkse caloriebehoefte binnenkrijgt. Als jij dat doet in de overige maaltijden, dan is dat helemaal prima!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
28 oktober 2014
Eetdagboek review
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
12 januari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –