Het pompoenseizoen is weer aangebroken. Pompoen is een groentesoort die vooral in de maanden september en oktober te zien zijn. Het wordt gebruikt in veel recepten: pompoenpannenkoekjes, geroosterd, pompoensoep, pompoenstamppot, pompoenrisotto of pompoenbroodjes.
Houd jij ook zo van pompoen?
De pompoen heeft een zoete smaak en geeft een lekkere zoete smaak in gerechten. Daarnaast is het ook heel gezond. Pompoen bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten en heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar niet alleen de vrucht zelf is gezond. Ook zijn pompoenpitten goed voor je gezondheid. Hieronder staat waarom ze zo gezond zijn.
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen:
1. Goed voor je ogen
In een pompoen zitten veel goede voedingsstoffen, zoals betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor de ogen. Het zorgt voor het verbeteren van het zicht, omdat het het netvlies helpt licht te absorberen.
2. Goede huid
De antioxidanten in pompoen zijn belangrijk voor een goede huid. De betacaroteen die erin zit, zorgt voor de aanmaak van cellen van de huid. Ze zorgen voor een soepele, goede huid en gaan huidveroudering tegen. Daarnaast zorgt betacaroteen voor bescherming van de huid tegen schadelijke UV-straling van de zon. Pompoen bevat vitamine C en E die ook zorgen voor een mooie en soepele huid.
3. Gewichtsverlies
Pompoenen bevatten veel vezels en weinig calorieën. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor je er weer een tijdje tegenaan kunt. En daarbij krijg je niet te veel calorieën binnen.
4. Verlaagt het risico op een hoge bloeddruk
In de pompoen zit veel kalium. Het mineraal kalium speelt een rol bij de vochtbalans in het lichaam. Het kan daardoor de bloeddruk verlagen en onder controle houden.
5. Versterkt het immuunsysteem
Pompoen versterkt het immuunsysteem door de vitamine C en betacaroteen die het bevat. Vitamine A helpt bij de bescherming tegen infecties. Ook vitamine E, ijzer en foliumzuur stimuleren het immuunsysteem.
6. Goede darmfunctie
Ook zitten er veel vezels in die zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast verlaagt vezelrijke voeding het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.
Pompoenpitten
Pompoen is gezond, maar pompoenpitten zitten ook boordevol voedingsstoffen. Ze behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen. Door een klein beetje pompoenpitten te nemen, krijg je al veel vitaminen en mineralen binnen. In pompoenpitten zit vooral veel vitamine E, vitamine K, vitamine B, magnesium, zink, ijzer en kalium. Pompoenpitten kun je makkelijk toevoegen aan je ontbijt, snack, salades of soepen.
-
Veel antioxidanten
In pompoenpitten zitten veel antioxidanten die kunnen beschermen tegen ziekten en ontstekingen verminderen. Antioxidanten kunnen je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en daarmee beschermen tegen ziekten.
-
Veel magnesium
De grote hoeveelheid magnesium die in pompoenpitten zitten hebben veel gezondheidsvoordelen. Magnesium zorgt voor een gezonde bloeddruk, opbouw van botten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
-
Vitamine E
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast houden ze je spieren gezond.
-
Vitamine B
In pompoenpitten zitten ook B-vitamines waardoor pompoenpitten een goede toevoeging aan je eetpatroon kunnen zijn als je meer plantaardig wil eten en toch genoeg vitamine B binnen wil krijgen.
Wil je een lekker gerecht maken met pompoen? Misschien is deze geroosterde pompoen met amandelen wel iets voor jou.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerde berichten
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
1 april 2015
Saoto soep
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
6 oktober 2014
Eetdagboek review
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
30 september 2015
Glutenvrije maand
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
8 maart 2016
Detox kan elke dag
23 juli 2019