“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
23 maart 2015
Dopper winnen
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
5 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –